Mar 18th 2012

Hvordan skriver man egentlig en sang?

0 kommentarer
 

Jeg har nettopp blitt ferdig med å skrive en oversikt over sangene jeg har skrevet det siste halvannet året, for å se hvilke som blir med meg videre og hvilke jeg er ferdige med. Og jeg kom fram til at jeg i løpet av denne tida har skrevet til sammen 21 sanger: Noen personlige, noen som er en del av en større, oppfunnet historie og noen med dobbel betydning. Så kom jeg til å tenke på: Hvor kommer egentlig alt dette fra? Hvordan lager jeg egentlig en sang?


Da jeg først ble bevisst interessert i musikk, var dette et spørsmål som plaget meg. Fra å tidligere ha hørt mye på rap, enkel rock, populærmusikk og noe metal, begynte jeg på ungdomsskolen å forme det som kalles for musikksmak. Det første bandet jeg husker å ha likt på denne måten er Keane. Jeg ble fullstendig trollbundet av albumet deres ”Hopes and Fears” og fant etter hvert også mye ny musikk som jeg elsket. Men så kom spørsmålet som trigget nysgjerrigheten sterkt inni meg: Hvordan får de til å lage sånne sanger? Hvordan begynner man? Og jeg ble alltid frustrert når jeg så at artister slet med å gi et klart svar på spørsmålet i intervjuer. Gi meg den magiske formelen!

Men jeg har aldri fått noen magisk formel. Og jeg har aldri tatt til meg tipsene som står i type ”How To Write A Monster Hit”-artiklene. Rett og slett fordi det ikke finnes et fasitsvar på hvordan man skal gå fram for å lage en sang. Her er noen tips jeg har fått eller lest som viser hvordan du lager en monsterhit:

- Det første du lager må være refrenget
- Du må bestemme deg for hva du skal skrive om før du begynner å skrive
- Du må ha tittelen klar før du begynner å skrive
- Strukturen må være vers-refreng-vers-refreng-bridge-refreng
- Strukturen må være vers-prerefreng-refreng-vers-prerefreng-refreng x2

 

Og vet du hva? Alt det der er bullshit. Å holde seg til slike regler hadde etter min mening ødelagt all magien ved å lage musikk. Når jeg skriver har jeg en følelse av at jeg skaper noe underveis. Oftest har jeg ikke peiling på hva jeg skal skrive om, jeg har ingen tittel å forholde meg til og strukturen blir til underveis. På den måten føler jeg meg fri til å gjøre akkurat det jeg vil, slik at alle sangene blir forskjellige og får egen identitet.

Jeg tror det ligger veldig individuelt hvordan man best lager musikk. Noen begynner med melodien, andre med akkorder, andre med en tekstlinje eller en hel tekst. Den formelen jeg har brukt mest er å finne noen grep på gitaren som klinger bra; enten fingerspill eller vanlig strumming, før jeg finner en fengende melodi som jeg setter tekst oppå til slutt. Kort fortalt. Denne prosessen kan ta alt fra en halvtime til tre måneder. Og det er oftest de sangene som tar lengst tid jeg blir minst fornøyd med: Magien forsvinner underveis, og du får en følelse av å stange hodet mot en murvegg når du ikke kommer videre med en sang som i utgangspunktet har veldig bra potensiale.


Den første sangen jeg skrev var en slik en. ”Innelåst” var først en klisjéaktig sang på engelsk med to like refrenger og to like vers. Ingenting mer. Jeg forkastet hele greia, skrev den om på norsk, og fikk etter hvert en grei tekst med to ulike vers og to ulike refrenger. Men hvor skulle den gå videre? I rundt en måned sto jeg helt bom stille, før jeg fikk et gjennombrudd i studio en sen ettermiddag. Endelig var den ferdig; min første skikkelige sang. Men tar alle så lang tid?


Niks. Den andre sangen jeg skrev, ”Hjernekollisjon”, tok én time å lage. Det er fort å tenke at kvaliteten blir mye dårligere når det går så kort tid, men det viser seg at det ofte er motsatt: Jo lengre tid det tar, jo dårligere blir kvaliteten. I de øyeblikkene hvor jeg skriver en sang på så kort tid er jeg så fokusert at alle tanker kun går til melodi og tekst, og kreativiteten er på topp. Det deilige er at i disse øyeblikkene kan gjerne to-tre sanger bli skrevet i rekordfart. Og noen ganger har disse kreativitetsboostene vart over flere dager, slik at produktiviteten er på topp.


Så poenget mitt her er at det er veldig individuelt hvordan man skriver en sang. Og slik er det jo for så vidt med alt: Vi lærer på forskjellige måter, vi reagerer forskjellig på mat, vi liker forskjellige filmer osv. Derfor er det ofte mer effektivt å prøve ting ut selv i stedet for å alltid klamre seg fast til første og beste ”how to”-steps man finner. Jeg har for eksempel alltid trodd at jeg lærer best når jeg først får en innføring i stoffet, for så å kunne studere det på egen hånd. Men det er faktisk omvendt, jeg lærer mye bedre av å først lese litt og få en forståelse, for så å diskutere med andre.


Jeg kunne skrevet i flere timer om dette temaet, men tror dette holder for denne gang. Så skal jeg skrive et innlegg om tekstskriving senere. I mellomtiden kan du se fram til onsdag; da legger jeg ut et klipp fra da jeg framførte en egen sang, «Fra gud til satan», på en hjemmekonsert forrige uke :)